standard rasa dublumotat ardelean



STANDARDE  (1974)


Locul de origine :       Turda , Romania .
Impresie generala :     porumbel de marime mijlocie , scurt , cu forme indesate.
Capul : mic , rotunjit , cu un mot ridicat si recurbat la baza ciocului si unul mare si circular pe ceafa .
Ochii :  albi , inconjurati de inele duble albe sau roz-albe , usor unflate.
Ciocul : scurt , gros , drept , alb sau roz-alb .
Gatul : potrivit de gros , drept , (cu tinuta aproape verticala ) usor curbat .
Pieptul : larg , bombat .
Spatele : de lungime mijlocie , drept , cu linia dorsala usor inclinata inapoi .
Aripile : stans lipite de corp , sint lungi , cu varfurile ridicate deasupra cozii , nu se intretaie .
Coada : potrivit de lunga si lata , este purtata strans , cu directia usor inclinata dinainte inapoi .
Picioarele : scurte , neincaltate .
Penajul : indesat , des si strans lipit de corp . Deobicei unicolori in alb , negru , rosu , galben ,ciocolatiu , albastru cu chenare , ciocanit pe vanat (gut) , precum si pestriti de diferite culori .

Greseli grosolane : - corp lung si ingust
                                - gat lung si ingust
                                - picioare inalte
                                - tinuta exagerat de ridicata
                                - coada lunga
                                - cioc lung sau ingust

Greseli usoare :      - ochi cu irizatii rosiatice
                                - cioc lung , subtire sau canit
                                - culoarea penajului nesaturata , mata

Marimea inelului : 7


porumbelul jucator dublumotat ardelean

CONCLUZII  (IERI/AZI)

         Face parte din grupa porumbeilor zburatori si jucatori cu cioc scurt Lungimea ciocului acestor porumbei, raportata la cea a gutanului este scurta sau foarte scurta, fiind aproape egala sau chiar egala cu grosimea ciocului.      

Porumbeii jucatori dublu-motati de Ardeal,numiti si jucatori ardeleni bimotati (( Erdelyi duplakontyos keringo, Siebenburgischer doppelkuppiger tummler, sau Doppelhaubige Siebenburger tummler), jucatori cu dublu mot ( Duplakontyu veto), jucatori cu dublu mot ai lui Marossy ( Marossy-fele duplakontyu veto) sau jucatori de Turda cu  mot dublu.     Dupa datele vechi din revistele de specialitate, aceasta rasa de jucatori cu doua moturi a fost selectionata de Iosif Marossy la Turda si prezentata pentru prima data la o expozitie in1902. Din aceste date rezulta ca jucatorii dublu motati aveau la inceput un singur mot pe frunte. Selectia rasei a inceput la 1890 si pina la data prezentarii la expozitia din1902 s-au obtinut culori diferite : negre, galbene, rosii si albe.     Standardul rasei a fost descris de insusi Marossy, in revista ,,Fauna” din Cluj, 1922, nr 4, pagina 13-15. Jucatorii dublu-motati de Ardeal sint porumbei cu talie si infatisare generala asemanatoare jucatorilor ardeleni, avand in plus motul frontal. Mai recent au fost amintiti in treacat de ;*-Fr.Laszloffy- (1932 ) , precum si in tratatul**-Avicultura de Gh. A. Stefanescu  si colaboratorii- (1961 )     

 Porumbeii jucatori dublu motati de Ardeal –astazi-     

Capul e potrivit de mic si rotunjit , cu un mot frontal in forma unei rozete  pe frunte , si un mare mot circular pe ceafa . Unii vorbesc de exemplare "capatinoase" , capul bimotatului , pare intr-adevar mai amplu luat in intreg  si poate fii incadrat la fel de bine - luat cu moturi cu tot , intr-un trapez ... observatie e valabila  ca detaliu de percepere vizuala ce nu poate schimba proportia si forma clar definite in standard . 

Ciocul este scurt, gros, drept , indreptat usor in jos , urmarind organic linia fruntii , intotdeauna alb sau roz alb. Varful ciocului coboara 2-4 mm de sub rozeta frontala , dar nu mai mult decat un bob mic de orez . Un cioc lung sau mediu , subtire , canit sau de papagal sunt considerate defecte  . Unflaturile de la baza ciocului sint mici, netede si albe. 

Motul frontal tinde spre  o rozeta perfecta , completa , bogata si bine conturata , un oval cu diametre aproape egale . Aceasta rozeta se afla deasupra bazei ciocului , pe frunte , la nivelul ochilor. Rozeta depaseste latimea frumti , amplificand-o , acopera bine ciocul , nu in totalitate , creind in anumite cazuri senzatia de cioc foarte scurt .    

 Motul de pe ceafa , e un mot mare circular ce porneste de la nivelul urechilor, acoperand toata ceafa intr-un arc cat mai amplu . Punctele din care pleaca motul sint   doua vartejuri la nivelul urechilor , simple aproape insesizabile sau mai ample , impropriu numite rozete laterale , (in fapt vartecusuri )...in fiecare caz e importanta simetria motului , amplitudinea , desenul , structura ,  simetria punctelor de plecare, pozitionarea corecta a acestora specificitatea lui . Motul e purtat ridicat ,va depasii cu 2-5 mm nivelul capului . Se va depuncta un mot ;  nespecific (cu caractere imprumutate de la alte rase motate ...), , asimetric , ingust , ce pleaca prea de jos  , lipit de ceafa , dezordonat , neingrijit , urat .   

 Ochi sint albi sau roz- albi, inconjurati de inele duble, albe sau roz albe, usor umflate , la toate varietatile de culoare    

Gitul este potrivit , gros , tinut semet pe verticala , usor curbat, cu barbia scobita Se deseneaza intr-o linie sinuoasa , deloc fortata dar ampla , spre pieptul larg bombat.    

Spinarea e de lungime mijlocie , dreapta , cu linia dorsala usor inclinata dinainte inapoi.    Aripile stins lipite de corp , sint lungi , drepte , cu virfurile ridicate deasupra cozii fara a se intretaia     

Coada , potrivit de lunga si lata , este purtata strins cu directia usor inclinata dinainte inapoi.    Picioarele sint scurte , potrivit de groase , neincaltate, cu degete cat mai mici , potrivit de groase , bine vascularizate .    

Se cunosc varietati unicolore sau simple albe, negre, rosii, galbene si ciocolatii; dungate pe vanat si argintiu; gute, tarcate, bicolore si tricolore.    

Daca in trecut erau apreciati ca  buni jucatori , cu un zbor de 2-3 ore cu tumbe dese (greu de crezut totusi ca acest lucru sa nu fie oarecum tras de "mot"chiar si in cazul unor exceptii...)...), nu putem spune ca aceasta calitate i-a impus pana in ziua de azi , ci mai degraba aspectul lor distinct . Crescuti mai mult in voliera , aptitudinile lor de zbor si joc s-au redus simtitor . Gasim inca si acum exemplare cu zbor frumos de 10-20 min si poate chiar mai mult , cu instinct de joc si chiar joc frumos .