marți, 17 decembrie 2013

impresie generala bimotat ardelean(standard in imagini)





















Porumbelul jucator dublumotat ardelean e un  porumbel de marime mijlocie , scurt , cu forme indesate. Asta spune standardul din 1974 , standard care , se afla in vigoare , din cate stiu eu si azi .
A-l include, generic in grupa porumbeilor de marime mijlocie pare in regula, insa a spune ca e un porumbel mijlociu, cred ca nu e intr-u totul corect, ramine de vazut acest lucru.

  • PORUMBEL DE MARIME MIJLOCIE (?!)                                                                                                         
Marimea sau talia  porumbeilor poate fi determinata doar prin comparatie cu ceva ; cu porumbelul comun in cazul nostru . Asadar un porumbel de marime mijlocie e  egal , la fel  ca marime , cu porumbelul comun . Cei mici ca talie sunt cei sub marimea asta si normal cei mari sunt cei peste acest gabarit .


Acum , eu nu stiu ce evolutie a avut in timp , talia porumbelului comun . Banuim ca s-a pastrat constanta ,( nefiind prea sensibila la problematica mondiala) deci poate ramane un etalon fata de care sa ne raportam incontinuare . 














In cazul nostru , se prea poate ca jucatorul dublumotat ardelean sa fi cunoscut o anumita fluctuatie sau evolutie a marimii . Senzatia mea dintotdeauna a fost ca bimotatul e o pasare mai degraba "mica sau spre mica" . Chiar atributul de "scurt" din descriere sugereaza acest lucru . Ba mai mult ; Imaginea binecunoscuta cu porumbelul lui Marossy din cartea prof. dr. Peterfi -editia- 1963  , ne prezinta un porumbel ce nu mii se pare a fi de talie mijlocie .  Dorinta din urma a marelui crescator (Marossy) a fost  ca rasa ardeleana sa ramina un porumbel de talie mica !!! (vezi revista ,,Fauna” nr. 4, din anul 1922 ) sau despre porumbeii lui Marossy  Mai mult, tot aici vorbindu-se de marimea porumbelului dublumotat ardelean, se spune ca era asemanatoare jucatorilor ardeleni , despre acestia afirmandu-se ca au talia mijlocie spre mica .

Totusi , memoria nu prea indepartata se incapataneaza sa vorbeasca de porumbei usor mai mari, ( talie mijlocie ) decat ce s-a avut initial si chiar decat ce am avea astazi. Asa ca, am revenit la studiul evidentiat in cartea prof.dr Peterfi Stefan ''CRESTEREA PORUMBEILOR '' - 1963 - , (extras din tabel II) , masura unor caractere morfologice externe ale raselor de porumbei , sa vedem unde ne aflam 




( Observatii ; lungimea totala a corpului se masoara de la varful ciocului la varful cozii. Lungimea ciocului I e masurata de la frunte la varful ciocului, iar lungimea ciocului II de la coltul gurii la  varful ciocului. Lungimea aripii se masoara de la cotul anterior la varful remigelor primare. Anvergura este distanta dintre varfurile aripilor desfacute. Perimetrul thoracic se masoara la baza aripilor si la mijlocul osului pieptului. Lungimea cozii e formata din lungimea recticelor mijlocii. Lungimea piciorului I se masoara de la coapsa la baza degetelor, iar lungimea piciorului II, de la coapsa la varful degetului mijlociu. Greutatea corporala se stabileste prin cantarire inainte de hranire.)

Avem prezentate aici niste date foarte interesante. E oarecum o radiografiere a raselor de porumbei crescute la noi in tara, efectuata la acel monent (anii '60) , un studiu ce cu siguranta s-a facut temeinic, si cu bune intentii, care si-a propus sa surprinda o realitate de fapt. Datele astfel obtinute nu reprezentau neaparat tipologiile morfologice metrice conforme cu ale standardelor in vigoare , ci, mai mult decat atit, reprezentau  situatia concreta din ''porumbar'' la acea data .

Pentru juc. ardelean bimotat acest ''stop-cadru'' la 50 ani de la nasterea sa ca rasa, urmand inca 50 de ani pana acum, ne da posibilitatea de-a intelege evolutia rasei ; constantele si schimbarile ce sau produs acolo unde sau produs.

Chiar si asa, analizand tabelul de mai sus, observam cateva date edificatoare ! ; fac referire acum la primul aspect,  lungimea corpului, care e printre cele mai mici, din grupul porumbeilor de "marime mijlocieprezentati aici, iar celelalte date sunt  fie mai mici sau egale (perim. toracic) cu cele ale porumbelului comun.
Asadar si aceste date ce  surprind rasa ardeleana acu' 60 de ani, il recomanda ca un porumbel de marime medie sau submedie, evidentiindu-se insa clar, o evolutie de la ceea ce numea Marossy porumbel mic la un porumbel mediu-mic spre mediu .

(Care e situatia rasei din acest punct de vedere astazi, voi revenii intr-o alta postare)


  • PORUMBEL SCURT



Cu siguranta referirea vizeaza forma generala si caracterul ei.
Lung, mediu, scurt sau inalt sunt de asemenea atribute ce rezulta din raportul si proportia elementelor amatomo fizionomice. Mai simplu ; incadrarea formei corpului, dominanta sau orientarea lui, ne pot indica aceste trasaturi . Un porumbel ce il putem incadra intr-un dreptunghi cu o baza mai mare in comparatie cu inaltimea e un porumbel lung , porumbelul incadrat intr-un dreptunghi cu baza usor mai mare sau egala cu inaltimea e un porumbel mediu iar porumbeii scurti sunt cei la care baza dreptunghiului ce ii incadreaza e usor mai mica decat inaltimea. Porumbeii a caror "desfasurare" e pe verticala, sunt mai degraba inalti decat scurti .



























Spunem despre bimotatul ardelean ca e un porumbel scurt. Pozitia lui usor oblica , inclinata dinnainte-innapoi , pieptul ridicat, spatele portivit de scurt, coada potrivit de lunga, gatul purtat vertical, potrivit de lung, inclusiv datele metrice prezentate (cel mai scurt din grupul sau), forma geometrica ce o genereaza, toate il pun in aceasta postura. 

Aceasta caracteristica e una specifica rasei, de aceea e considerat un defect major un corp lung sau alungit.


  • PORUMBEL CU FORME INDESATE
O caracteristica ce deriva si se completeaza cu precedenta. Inseamna oarecum acelasi lucru; porumbel scurt ,bine legat, robust, compact ca structura amatomica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu