joi, 8 aprilie 2010

jucatorul ardelean dublumotat

Prof. dr. PETERFI STEFAN / cresterea porumbeilor / 1963

Porumbeii zburatori si jucatori cu cioc scurt
Lungimea ciocului acestor porumbei, raportata la cea a gutanului este scurta sau foarte scurta, fiind aproape egala sau chiar egala cu grosimea ciocului.

Porumbeii jucatori dublu-motati de Ardeal,
numiti si jucatori ardeleni bimotati (( Erdelyi duplakontyos keringo, Siebenburgischer doppelkuppiger tummler, sau Doppelhaubige Siebenburger tummler), jucatori cu dublu mot ( Duplakontyu veto), jucatori cu dublu mot ai lui Marossy ( Marossy-fele duplakontyu veto) sau jucatori de Turda cu mot dublu.
Dupa datele vechi din revistele de specialitate, aceasta rasa de jucatori cu doua moturi a fost selectionata de Iosif Marossy la Turda si prezentata pentru prima data la o expozitie in 1902. Din aceste date rezulta ca jucatorii dublu motati aveau la inceput un singur mot pe frunte. Selectia rasei a inceput la 1890 si pina la data prezentarii la expozitia din1902 s-au obtinut culori diferite : negre, galbene, rosii si albe.
Standardul rasei a fost descris de insusi Marossy, in revista ,,Fauna” din Cluj, 1922, nr 4, pagina 13-15. Jucatorii dublu-motati de Ardeal sint porumbei cu talie si infatisare generala asemanatoare jucatorilor ardeleni, avand in plus motul frontal. Mai recent au fost amintiti in treacat de ;
* -Fr.Laszloffy- (1932 ) , precum si in tratatul
**-Avicultura de Gh. A. Stefanescu si colaboratorii- (1961 )
Capul mic si rotunjit, are un mot ridicat si recurbat la baza cioclui, si un mare mot circular pe ceafa. Ciocul este scurt, gros, drept si alb sau roz alb. Umflaturile de la baza ciocului sint mici, netede si albe. Ochi sint albi sau roz- albi, inconjurati de inele duble, albe sau roz albe, usor umflate. Gitul este potrivit, gros, usor curbat, cu barbia scobita, pieptul larg bombat, spinarea de lungime mijlocie, dreapta, cu linia dorsala usor inclinata dinainte inapoi. Aripile stins lipite de corp, sint lungi , drepte, cu virfurile ridicate deasupra cozii. Coada, potrivit de lunga, si lata, este purtata strins cu directia usor inclinata dinainte inapoi. Picioarele sint scurte, neincaltate. Se cunosc varietati unicolore sau simple albe, negre, rosii, galbene si ciocolatii; dungate pe vanat si argintiu; gute, tarcate, bicolore si tricolore.
Sint jucatori foarte buni ,care zboara de pe acoperisul casei sau de pe mina omului facind pina la pamint mai multe tumbe. Rasa veche a lui Marossy e pe cale de disparitie dar la Turda se mai gasesc exemplare tipice. La Tg- Mures, rasa este mult raspindita, dar aici s-a creat o linie speciala locala, cu un mot rotund pe frunte, in forma de trandafir, ciocul mai subtire si mai lung, corpul mai zvelt si picioarele mai inalte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu