sâmbătă, 15 martie 2014

cap - jucator ardelean dublumotat



Capul jucatorului ardelean bimotat trebuie sa fie ; potrivit de mic si rotunjit , cu un mot frontal in forma unei rozete pe frunte , si un mare mot circular pe ceafa .

Fata de standardul din 1974 apare necesara corectura in privinta motului frontal , ce il regasim cu precadere sub forma unei rozete si mai putin ca mot recurbat la baza ciocului ca odinioara .

Capul bimotatului , cuprinzand elementele definitorii , ce imprima caracterul aparte al rasei , adica cele doua moturi , poate fii socotit elementul cheie cu cel mai mare impact si efect vizual . E cea mai grea si complexa arie de "actiune". In acest locus se pot concentra toate defectele posibile sau marea majoritate a lor: imperfectiuni , asimetri , dezordonari , lipsuri , insuficiente , neconformitati , proasta pozitionare , etc . E o adevarata incercare .


Din pacate unii se concentreaza doar in directia aceasta , fiind si singurul element  care ar conta pentru ei .
Chiar exista o vorba in "targ" ;                                                                                         - La un dublumotat nu trebuie sa-i vad decat capul - .

Consider aceast fapt un lucru total gresit si chiar periculos in contextul in care nu s-ar mai tine cont de reguli , caracteristici generale , proportii , etica si bun simt .Daca se merge pe acest drum se va ajunge curand la extreme la exagerari , la deformarea si depersonalizarea caracterelor de rasa .

Spre exemplu eu nu cred ca ciocul trebuie sa dispara sub o rozeta grandomanisima de porumbel Tobosar de Buhara . Nu o consider in caracterul dublumotatului ,chiar daca pare "trendy". cum nici un mot pe ceafa imprumutat de la porumbelul jucator de Komarom de pilda nu mi-ar da deloc sentimentul implinirii columbofile . La fel cred ca generozitatea penajului capului nu ar trebui sa compromita un alte caractere , la fel de importante ; (geana dubla . fiindca tot suntem in zona capului) Nu trebuie sa cautam bila in capul porumbelului bimotat , de evitat moturile lipite si astea sunt doar cateva exemple .Ce trebuie sa retim e lectia simpla a naturii si anume ; masura.

Revenind la o analiza a proportiilor , a caracterului general al capului bimotatului , putem identifica 3/4 tipologii diferite . Astfel avem ; 
tipul nou - cel ce s-a impus in ultima perioada ; 
tipul classic sau vechi ; 
tipul ciocosilor ; intr-o extrema - toti hibrizii , corciti sau rebuturi cu doua moate ;
iar in extrema cealalta - chiar o a 4-a tipologie ; cvazi- ultra-scurtilor , hibrizi la fel de indoielnici si acestia din urma .

(voi reveni cu imagini )

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu