vineri, 20 decembrie 2013

un cos la "second hand"

Nu e un cos oarecare de porumbei , e cosul cu povestile de el stiute despre porumbeii sai. Oare ce povesti ascunde, oare cati campioni o fi  purtat in timp, ce crescator, de pe ce meleaguri ?.
Pare inca intr-o stare buna dar se vede ca si-a incheiat misiunea, trezindu-se aici, intr-un bazar de lucruri "second" cu o eticheta pe el ; 80 lei . S-ar putea sa-si gaseasca aici un nou inceput , si o posibila continuare a povestilor sale despre alti porumbei campioni , alt crescator , alte meleaguri ...

Dincolo de poveste, sper ca pasiunea noastra sa ramana adevarata , nu una de second hand

marți, 17 decembrie 2013

impresie generala bimotat ardelean(standard in imagini)





















Porumbelul jucator dublumotat ardelean e un  porumbel de marime mijlocie , scurt , cu forme indesate. Asta spune standardul din 1974 , standard care , se afla in vigoare , din cate stiu eu si azi .
A-l include, generic in grupa porumbeilor de marime mijlocie pare in regula, insa a spune ca e un porumbel mijlociu, cred ca nu e intr-u totul corect, ramine de vazut acest lucru.

  • PORUMBEL DE MARIME MIJLOCIE (?!)                                                                                                         
Marimea sau talia  porumbeilor poate fi determinata doar prin comparatie cu ceva ; cu porumbelul comun in cazul nostru . Asadar un porumbel de marime mijlocie e  egal , la fel  ca marime , cu porumbelul comun . Cei mici ca talie sunt cei sub marimea asta si normal cei mari sunt cei peste acest gabarit .

marți, 26 noiembrie 2013

rezultate -jucator bimotat ardelean- nationala lugoj 2013





















Anul acesta se observa un usor recul privind numarul de crescatori cat si de porumbei dublumotati expusi . Miaculpa , sunt unul care a ratat aceste nationale , totusi , 5 crescatori si 44 de porumbei nu e chiar rau . Importanta e in cele din urma calitatea pasarilor ; felicitari campionilor , participantilor , sa ne auzim cu bine si sa avem parte de rezultate exceptionale in anii urmatori .

  1.    1-0   alb     Ciurdaru Ciprian     90p
  2.    1-0   alb     Ciurdaru Ciprian     90p
  3.    1-0   alb     Simon Sandor        95p 
  4.    1-0   alb     Simon Sandor        95p
  5.    1-0   alb     Simon Sandor        94p 
  6.    1-0   alb     Simon Sandor        96p
  7.    0-1   alb     Simon Sandor        94p
  8.    0-1   alb     Simon Sandor        95p
  9.    0-1   alb     Simon Sandor        96p     CAMPION

duminică, 3 noiembrie 2013

expozitia nationala editia - XXVII -a













Expozitia Nationala , editia XXVII , a Federatiei Asociatiilor Columbofile de Agrement  si Sport  din Romania (FACASR), va avea loc in perioada  21-24 noiembrie 2013  la Lugoj .

joi, 24 octombrie 2013

dublumotatul ardelean , standard in imagini



Plecind de la acea vorba inteleapta ca ; o imagine buna face cit o mie de cuvinte , incerc sa clarific anumite aspecte , sa fac o altfel de prezentare jucatorului ardelean dublumotat ; 
- DUBLUMOTATUL STANDARD IN IMAGINI -
Secventele mele imagistice vor urmarii indeaproape firul  descrierilor din cartea ; cresterea porumbeilor / Prof. dr. PETERFI STEFAN / 1963 , carte pe care eu o consider cea mai elocventa , inspirata si documentata descriere a rasei ardelene . Bineinteles , voi trece totul prin filtrul meu de intelegere si interpretare , adica , voi prezenta strict viziunea mea .

  • Cadru general

Porumbelul jucator dublumotat ardelean e incadrat in grupa ;
Porumbeii zburatori si jucatori cu cioc scurt / coada ingusta
Lungimea ciocului acestor porumbei, raportata la cea a gutanului este scurta sau foarte scurta, fiind aproape egala sau chiar egala cu grosimea ciocului.

Porumbeii jucatori dublu-motati de Ardeal,
numiti si jucatori ardeleni bimotati (( Erdelyi duplakontyos keringo, Siebenburgischer doppelkuppiger tummler, sau Doppelhaubige Siebenburger tummler), jucatori cu dublu mot ( Duplakontyu veto), jucatori cu dublu mot ai lui Marossy ( Marossy-fele duplakontyu veto) sau jucatori de Turda cu mot dublu.
Dupa datele vechi din revistele de specialitate, aceasta rasa de jucatori cu doua moturi a fost selectionata de Iosif Marossy la Turda si prezentata pentru prima data la o expozitie in 1902. Din aceste date rezulta ca jucatorii dublu motati aveau la inceput un singur mot pe frunte

Nota ; cam de aici s-a plecat , de la aceasta tipologie. Si nu trebuie sa depui un efort prea mare de imaginatie intrucat mai intalnim, din cand in cand , si azi , cate un exemplar de acest tip , uneori chiar in crescatoriile noastre ... din perechi de bimotati .
Avand deja bine statorniciti si indragiti pe aceaste meleaguri , porumbeii jucatorii ardelenesti,  (nemotati si simplu motati) , era deacum de asteptat pasul ce urma sa fie facut , si-anume ; desavarsirea tripticului jucatorilor ardeleni . 
Nemotatul , motatul si dublumotatul ardelean .



Selectia rasei a inceput la 1890 si pina la data prezentarii la expozitia din1902 s-au obtinut culori diferite : negre, galbene, rosii si albe.
Standardul rasei a fost descris de insusi Marossy, in revista ,,Fauna” din Cluj, 1922, nr 4, pagina 13-15. Jucatorii dublu-motati de Ardeal sint porumbei cu talie si infatisare generala asemanatoare jucatorilor ardeleni, avand in plus motul frontal.







miercuri, 25 septembrie 2013

pestriti in lucru , sezon I


Tema de lucru ce mi-am ales-o acum , repet , este porumbelul pestrit - bobat pe negru . E o tema ce va continua in mod necesar ca o preocupare permanenta a mea alaturi de bimotatul ardelean . Nu mai insist asupra  impactului deosebit pe care varietatile bobate si pestrite l-au avut in randul crescatorilor si a celor ce apreciau pur si simplu aceasta rasa .

miercuri, 18 septembrie 2013

natura , mereu surprinzatoare

Nu imi propun intotdeauna sa-mi explic  , sau sa argumentez logic anumite fenomene  , intamplari sau situatii , nu acum . Uneori nu vreau decat sa ma bucur ca un copil de surprinzatoarea natura , fiindca stiu ca o explicatie prea zeloasa , rece ,  excesiva , ar distruge din magia extraordinarului , a neobisnuitului ...

Produs 2013  albastru/gut solzat                                                                            















duminică, 8 septembrie 2013

septembrie

E toamna iar . Ne-au "inmugurit" porumbeii si nu pot sa nu fiu decat cucerit de noua lor postura . Nu arata nicicum , dar obosit si eu de atatea serii dupa serii de pui si puiendrii deabia asteptam momentul . Mai savureaza cineva momentul asta ? , sunt sigur ca da , deoarece un crescator adevarat e acela ce se bucura de fiecare moment alaturi de pasarile sale . Naparlirea aduce o schimbare majora , porumbeii capata o identitate proprie . Poti observa cadru cu cadru acest proces care se desfasoara chiar sub ochii tai , ca o minune a naturii . Unii sunt de nerecunoscut la incheierea naparlirii ceea ce te uimeste in cel mai placut mod . Poate , de aceea iubim porumbeii , natura ... 




luni, 10 iunie 2013

pui din perechile de albi


  
produsi din per. 1-
 M 2011 V 938    X   F  "Alpha" ABBY 
grad rudenie ; fiu x mama  
femela dupa naparlire din per 1.-selectata pentru sezomul 2014


miercuri, 5 iunie 2013

sase sase , intre hazard si stiinta .

Cu toti cautam pasarea  perfecta ,  acel SASE-SASE urmarit la fiecare aruncare , in care ne punem toate sperantele , visele , asteptarile noastre , sau de ce nu , cunostiintele , priceperea si indemanarea noastra .
In ce masura "jocul dea genetica" e  precum jocul de zaruri ? ,  o mana a destinului , al hazardului si  in ce masura e stiinta , e cunoastere , poate fi determinat ? Cum putem fii mai aproape de acel sase-sase perfect ?
E greu de spus , hazardul nu poate fii imblinzit ci doar eventual trucat ori masluit , astfel a aplica oarece  legitati ale geneticii , inseamna pana la urma , a pacalii oarecum , a "masluii",  hazardul in favoarea ta ..

O gasesc interesanta aceasta comparatie ; in primul rand ca imagine , ca joc de imagini , ca stiinta a jocului .
Cele scrise de mine nu vor avea pretentii stiintifice-academiste ; gasiti suficient material foarte interesant , articole de buna calitate , traduceri excelente , si chiar discutii pe subiect in site-urile columbofile specializate   . Chiar daca pt mine "marii teoreticieni" - criticii sunt practicienii ratati ori netalentati in majoritatea cazurilor ...

luni, 20 mai 2013

perechea de lucru 2013


Tata bobat cu negru - mama alba cu bobatura rosie ;

puii la 4 zile




puii la 18 zile
puii la 28 de zile

joi, 28 martie 2013

porumbeii dublumotati albi

Crearea unei linii proprii , de crescator cum s-ar zice , poate fi la un moment dat o miza pt un  pasionat de porumbei . In ceea ce ma priveste pot spune ca face parte din "joc". Nu pot spune insa , despre populatia unei crescatorii , care sa dezvoltat in  3-5-10 , sau mai multi ani , ca se constitue pur si simplu , apriorii , ca o linie cu o identitate proprie . Procesul e complex , anevoios , si face apel la cunostintele tale , la priceperea si perseverenta ta (in linii mari spus) .Incepi cu primii pasi , cand  timp de 2/5/... , ani plecand de la achizitia porumbeilor , treci la testarea si analizarea caracterelor pasarilor , respectiv cunoasterea lor , ca apoi an de an in functie de rezultatele obtinute sa-ti largesti in primul rand campul de cunoaste al propriului material de lucru si sa incep sa creionez tipologia pe care o vei urmarii .

Intamplator sau nu , matca mea se construieste nu pe masculi ci pe femele de o anume valoare si am incercat sa folosesc acest fapt ca un atuu .

   O prima ramura are la baza porumbita ; RO705B685 , un f. bun porumbel din linia d-lui Princz , imperechiata cu porumbei din crescatoriile d-lui Simon S

duminică, 10 martie 2013

drept la replica


Numele meu e 
Columba Livia ,  
familia Columbidae

Printre atatea lucruri spuse despre mine , gasesc legitim exprimarea unui alt punct de vedere , punctul meu de vedere .
Ce e defapt columbocultura ? – daca nu o permanenta comedie a erorilor, un mozaic de rase ce au inselat natura , ispitind slabiciunile oamenilor generatii si generatii , alcatuita pe constante  amagitoare si forme cu continuturi variabile .

luni, 11 februarie 2013

vizita la crescatori . Ranciog Octavian

Purtind in iarna o discutie despre o posibila colaborare, iata-ma ajuns la Reghin , in fata casei cu brazi a  d-nului  Ranciog Octavian . Cunoscutii il stiu ca un mare iubitor de natura ingeneral si bineinteles de porumbei . Dintre rasele crescute de dansul nelipsind jucatorii ardelenesti nemotati si motati , si binenteles dublumotatul ardelean . 
Vazandu-i porumbeii , prima remarca e ca te aflii alaturi de un crescator pasionat in cel mai adinc sens al cuvantului . Asta poate si datorita meseriei sale ; inginer silvicultor , el nu doar cultiva  un fond

marți, 5 februarie 2013

graphisme & logo ...


pentru toti cei ce doresc sa aiba propriul logo sau propria imagine grafica , originala si reprezentativa , avand ca tema principala porumbelul & columbofila si nu numai .

miercuri, 30 ianuarie 2013

hranitor semiautonom





















O solutie verificata  , pentu crescatorii "navetisti" . Stiu ce inseamna asta , si mai stiu ca un mare numar de columbofili sunt in aceasta situatie . Acest hranitor imi ofera o autonomie de pana la  6-7 zile pt 15 perechi .
(pentru cele -3- zile , cat am eu nevoie e solutia ideala)

luni, 21 ianuarie 2013

sezon 2012 incheiat

Lunile decembrie si ianuarie sunt cele care finalizeaza  sezonul columbofil tocmai parcurs . Astazi s-a incheiat si expozitia nationala a UGCPPAM tinuta la Cluj , cum in  decembrie sa consumat  nationala  cluburilor FACASR tinuta la Tg Mures . Nu voi compara cele doua manifestari , dar fiind prezent la ambele nu pot sa nu remarc anumite lucruri ; pe de o parte cred ca o manifestare de mare amploare , e cazul expoxitiei FACASR , tinuta la Targu Mures unde spatiul generos permitea asta . trebuie totusi sa se calibreze pe un numar optim de exemplare expuse .

vineri, 11 ianuarie 2013

ianuarie , iarna , 2013

Ie miez de iarna , aspra cu multa zapada si nopti geroase . Porumbeii sunt bine , il caut din ochi , mai intai pe galbenul tanar de 2012 , ce acum o saptamana avea o nara "cursa " dupa schimbarile atat de abrupte de