joi, 24 octombrie 2013

dublumotatul ardelean , standard in imaginiPlecind de la acea vorba inteleapta ca ; o imagine buna face cit o mie de cuvinte , incerc sa clarific anumite aspecte , sa fac o altfel de prezentare jucatorului ardelean dublumotat ; 
- DUBLUMOTATUL STANDARD IN IMAGINI -
Secventele mele imagistice vor urmarii indeaproape firul  descrierilor din cartea ; cresterea porumbeilor / Prof. dr. PETERFI STEFAN / 1963 , carte pe care eu o consider cea mai elocventa , inspirata si documentata descriere a rasei ardelene . Bineinteles , voi trece totul prin filtrul meu de intelegere si interpretare , adica , voi prezenta strict viziunea mea .

  • Cadru general

Porumbelul jucator dublumotat ardelean e incadrat in grupa ;
Porumbeii zburatori si jucatori cu cioc scurt / coada ingusta
Lungimea ciocului acestor porumbei, raportata la cea a gutanului este scurta sau foarte scurta, fiind aproape egala sau chiar egala cu grosimea ciocului.

Porumbeii jucatori dublu-motati de Ardeal,
numiti si jucatori ardeleni bimotati (( Erdelyi duplakontyos keringo, Siebenburgischer doppelkuppiger tummler, sau Doppelhaubige Siebenburger tummler), jucatori cu dublu mot ( Duplakontyu veto), jucatori cu dublu mot ai lui Marossy ( Marossy-fele duplakontyu veto) sau jucatori de Turda cu mot dublu.
Dupa datele vechi din revistele de specialitate, aceasta rasa de jucatori cu doua moturi a fost selectionata de Iosif Marossy la Turda si prezentata pentru prima data la o expozitie in 1902. Din aceste date rezulta ca jucatorii dublu motati aveau la inceput un singur mot pe frunte

Nota ; cam de aici s-a plecat , de la aceasta tipologie. Si nu trebuie sa depui un efort prea mare de imaginatie intrucat mai intalnim, din cand in cand , si azi , cate un exemplar de acest tip , uneori chiar in crescatoriile noastre ... din perechi de bimotati .
Avand deja bine statorniciti si indragiti pe aceaste meleaguri , porumbeii jucatorii ardelenesti,  (nemotati si simplu motati) , era deacum de asteptat pasul ce urma sa fie facut , si-anume ; desavarsirea tripticului jucatorilor ardeleni . 
Nemotatul , motatul si dublumotatul ardelean .Selectia rasei a inceput la 1890 si pina la data prezentarii la expozitia din1902 s-au obtinut culori diferite : negre, galbene, rosii si albe.
Standardul rasei a fost descris de insusi Marossy, in revista ,,Fauna” din Cluj, 1922, nr 4, pagina 13-15. Jucatorii dublu-motati de Ardeal sint porumbei cu talie si infatisare generala asemanatoare jucatorilor ardeleni, avand in plus motul frontal.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu