luni, 31 mai 2010

porumbelul ... expresia inaripata

Porumbelul jucator DUBLU MOTAT ARDELEAN – Expresia inaripata a unei stari de spirit…
Autor: Liviu Grama

Jugendstil-Artnoveau-Secession

Sfirsitul de sec. XIX inceputul sec. XX a adus si a impus o schimbare de gindire, si atitudine raspunzind conservatorismului cu dorinta si posibilitatea de schimbare si depasire a traditiilor academiste. E perioada marilor descoperiri stiintifice si tehnologice, e perioada in care societatea isi redescopera bucuria de a trai, se tinde spre un alt nivel de calitate a vietii, spre o viata mai facila, spre bunastare.
Cronologie:
-1889-centenarul rev. franceze; inaugurarea turnului EIFFEL
-1890-incepe construirea podului de la Cernavoda, ANGHEL SALIGNY
– incepe munca de selectie a por. jucator dublumotat ardelean.
-1891-primul automobil cu motor
-se deschide primul muzeu permanent din tara la TIMISOARA.
-1892-a fost patentata prima scara rulanta de catre GESS W. RENO , New York.
-1893-se inalta palatul COTROCENI
-RUDOLF DIESEL primeste patentul pt motorul sau.
-1894-TOWER BRIDGE din Londra se deschide pt. traffic
-IOAN SLAVICI publica ; Mara.
-THOMAS EDISON inventeaza cinetoscopul.
-1895-la Timisoara se inaugureaza prima strada asfaltata din tara.
– ia nastere cinematograful ; fratii LUMIERE
-1896-WILHELM RONTGEN,anunta descoperirea razelor X
– se inaugureaza JOCURILE OLIMPICE MODERNE.
-1897-se permite femeilor sa studieze la scoala de arte-frumoase ; FRANTA
-1898-FERDINAND VON ZEPPELIN primul balon dirijabil
-MARIE si PIERRE CURIE anunta descoperirea plutoniului.
-1899-TIMISOARA,primul tranvai electric.
-GEORGE BACOVIA debuteaza in revista literatorul din Bucuresti.
-1900-populatia terrei este estimate la 1.610.000.000 oameni.
-EXPOZITIA UNIVERSALA PARIS
-1901-1 ian. Se celebreaza inceputul unui nou secol.
-prima expozitie a lui PABLO PICASSO
-1902-BRANCUSI realizeaza sculptura ECORSEU
-E inventat aparatul de aer conditionat ,WILLIS CARDIER.
-Prima prezentare a por. jucator dublumotat ardelean la o expozitie columbofila.
-1903-debutul lui ENRIQUE CARUSO la New York
-1904- razboiul RUSO-JAPONEZ
-1905-NORVEGIA devine independenta fata de SUEDIA.
-SIGMUND FREUD publica 3 eseuri despre sexualitate.
-1909-prima tranversare a CANALULUI MINECII

E o perioada a cautarilor ;- noul - libertatea - miscarea - transformarea - gestul , expresia si expresivitatea ; se doreste sa se aduca altceva, se da o mai mare importanta vietii…
Aceste tendinte s-au materializat intr-un curent ;, intilnit sincron in majoritatea tarilor Europene dar si in Statele Unite si Canada,-ca miscare culturala, artistica si sociala, manifestindu-se plenar in artele vizuale, design si arhitectura, cit si la nivelul mentalitatilor.
cunoscuta ca:
- ARTNOUVEAU in Franta
– SECESSION Austria
– JUGENDSTIL Germania
– MODERN STYLE Anglia
– MODERNISME Spania
Acest curent poate fi deci vazut ca o miscare avantgarda, ce face tranzitie spre modernismul sec. XX .E un current ce s-a facut din plin simtit in orasele transilvanene, fiind bine asimilat, indragit, exprimindu-se din plin in cele mai diverse forme.; mobilier, obiecte decorative, vitralii, fier forjat,lucrari textile, creatii artistice, amenajari peisagistice, dar mai cu seama in remarcabile creatii arhitecturale, cladiri secession, ce au rasarit in orasele transinvane.
Acesta e climatul, acestea evenimentele – momentul in care a prins viata aceasta creatie inaripata , porumbelul jucator dublumotat ardelean -creat dupa o selectie inceputa in 1890, de catre Iosif Marossy la Turda, finalizata cu prezentarea sa la expozitia din 1902. S-a nascut in spiritul si din mentalitatea acelor vremi, a venit cu o imagine noua : atitudine,expresivitate,cu accent pe rafinamentul detaliilor, motul dublu-, proportia si armonia formelor , eleganta liniei. Alaturi de cladiri emblematice, s-a nascut o pasare ce va avea sa fie emblematica.
Caracteristicile ce definesc stilul vremii; ca ii spunem Art-nouveau sau Secession descriu mai bine decit ne-am astepta porumbelul nostru.
Usor de recunoscut dupa formele curbe, neregulate dar simetrice ce curg sau plutesc firesc pline de ritmuri syncopate care se termina intr-o miscare ca de bici; dupa stradania de a stapini miscarea printr-o armonie bine echilibrata .Linii deschise, de tipul hiperbolei sau parabolei nasc forme pline de viata ce par a creste si dezvolta in diverse compozitii, amintind de plante ce sunt pe cale de a imboboci sau inflori, vegetatie acvatica, flacari, melci, scoici .
Interesanta paralela, frumoase similitudini; -capul mic si rotunjit are un mot frontal la baza ciocului , sub forma unei rozete, sau trandafir, si un mot mare circular pe ceafa ce porneste din alte doua mici rozete laterale . ciocul scurt, gros urmareste linia capului, ochii albi sau roz-albi perlati inconjurati de inele duble albe sau roz albe.Gitul potrivit de gros , usor curbat cu barbia scobita, pieptul larg bombat, spinarea mijlocie continua o linie usor inclinata dinnainte inapoi. Aripile lungi, drepte tinute deasupra cozii potrivita ca lungime, purtata strins .Tinuta eleganta .
Putem vorbi de faptul ca din acest punct de vedere , porumbelul dublumotat e un porumbel atipic, printre porumbeii din zona Transilvaniei, unde nu intilnim un exces de ornamente : moate, incaltaturi, pinteni, cravate, braie, cozi impaunate, etc ci mai degraba o anume linie -clasicizata-, nu neaparat spectaculoasa, dar eleganta , rafinata si de mare valoare dealtfel ?expresie a caracterului oamenilor acestor locuri: asezati , linistiti, onesti, de bun simt si bun gust .
E cu siguranta, porumbelul care a adus altceva in peisajul columbofil transilvanean si in acelasi timp e porumbelul ce reprezinta intr-o anume masura un sumum al caracterelor porumbeilor ardeleni.
Jucatorul dublumotat ardelean e frumoasa exceptie ardeleana, e o creatie ARTNOVEAU/SECESSION a columbofiliei noastre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu